Čuvanje sveže izmlazanog majčinog mleka

Na sobnoj temperaturi optimalno ne duže od 4 sata.

U frižideru: do 72 sata, ali ne u vratima već dublje, gde je temperature konstantna i ne prelazi 5oC. Ukoliko se planira čuvanje mleka u dužem vremenskom periodu, mleko treba zamrznuti

Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. U šolju ili neku šerpicu stavite vrelu vodu a onda u nju stavite posudu sa mlekom. Možete koristiti i grejač za flašice.

Izmlazano majčino mleko nije homogenizovano pa je normalno da se podeli u dva dela - masni i vodenasti deo. Protresanjem posudice sa zagrejanim mlekom ćemo rasporediti masnoću u mleko.

NIKAD ne treba grejati majčino mleko u mikrotalasnoj rerni ili direktno na šporetu. Visoka temperatura razara neke vredne sastojke, a moguće su i opekotine deteta nejednoliko ugrejanim mlekom iz mikrotalasne rerne.