Teškoće i prepreke prilikom dojenja - imamo rešenje

Povećana osetljivost bradavica se može javiti pred kraj trudnoće i u prvim danima nakon porođaja na početku dojenja. Najintenzivnija je između 3–6 dana nakon porođaja. To je normalna i uobičajena pojava. Razlog za nastanak povećane osetljivosti je rastezanje kolagenih vlakana, povećana prokrvljenost i ponekad oštećena koža na bradavicama sve dok se ne učvrsti keratinski sloj epitela.

Bradavice ponekad mogu biti male, ravne ili uvučene. Ako se bradavice dojki uvlače kada se pritisne areola, radi se o uvučenim bradavicama. Uzrok su obično kratki mlečni kanali. Takve bradavice mogu dovesti do poteškoća u pripajanju bebe na dojku. Beba tada ne može da zadrži dojku u ustima, plače, negoduje, podoj dugo traje, beba ne unosi dovoljnu količinu mleka, dojka se nepotpuno prazni, što može dovesti do smanjenja količine mleka, do zastoja mleka, pa i mastitisa (zapaljenja dojke).

„Skokovi u razvoju“ predstavljaju period kada inače zdrava i mirna beba bez nekog posebno vidljivog razloga traži stalno da sisa i da bude beskrajno dugo na dojci. To može potrajati nekoliko dana, obično 3-4 dana. Suština je u tome da tada beba želi sebi da „napravi“ veću količinu mleka. Znamo da što beba više sisa, veća je potražnja, te je veće i stvaranje mleka. Kako se potrebe bebe povećaju, da bi sebi obezbedila optimalnu količinu za rast i razvoj, beba traži stalno da sisa.

Bolne i ispucale bradavice mogu često dovesti majku do suza i biti uzrok nastanka drugih poteškoća vezanih za dojenje, kao i uzrok prekida dojenja.

Do blokade mlečnog kanala dolazi kada mleko iz jednog dela dojke ne ističe dobro. Uzrok može biti formiranje ugruška mleka koji blokira mlečni kanalić. Može se zapušiti samo izvodni otvor mlečnog kanala, što se vidi kao mala bela tačkica na bradavici ili dolazi do zgrušavanja mleka (agregacije micela kazeina) u samom kanalu. Tome može doprineti povećana količina masnoća (lipida) u krvi. Na mestu blokiranog kanala se možete osetiti otvrdlinu pod prstima, koja je osetljiva na dodir i bolna, a koža oko nje može biti crvena. Mesto je jasno ograničeno, nema povišene telesne temperature. Mleko iz ostalih kanala ističe normalno.

Strana 1 od 3