Priprema za dojenje počinje još za vreme trudnoće, a uspeh u velikoj meri zavisi od motivacije majke i podrške okoline.

Koža kao najveći ljudski organ jedno je od najizraženijih čula odmah po rođenju. Čulo dodira ima neprocenjiv značaj za novorođenče. Beba je devet meseci provela u maminom stomaku, na bezbednom, toplom, sigurnom mestu. Kada se rodi nema kontakta na koji je naviknuta, beba doživljava stres, zato stavljanje bebe mami na grudi (odmah nakon rođenja) garantuje najbolji start u životu.

Trenutno su u toku istraživanja kako bi se razumeli uticaji infekcije COVID-19 na trudnice. Podaci su ograničeni, ali trenutno nema dokaza da su one u većem riziku od ozbiljnijeg toka bolesti u odnosu na opštu populaciju..

U toku perioda laktacije nije preporučljivo koristiti kupke i pene za telo intezivnog mirisa, naročito u predelu grudi. Beba najviše voli mamin prirodni miris, koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lakše uhvati i aktivnije sisa.

Mama i beba su aktivni partneri u dojenju. U prvim danima oni istražuju jedno drugo, uče jedno o drugom, upoznaju se i usklađuju iz dana u dan. Period adaptacije je takođe vreme kada se usvajaju pravilne tehnike dojenja, jer je to važna karika za uspešno dojenje.

Iako deluje sasvim instinktivno i prirodno, dojenje ipak treba učiti i vežbati. Svako znanje stečeno u trudnoći olakšaće vam prelazak preko različitih prepreka na vašem putu ka uspešnom dojenju. Bebe su različite, tako da period prilagođavanja počinje rođenjem. Ako imate predznanje i osluškujete vaše telo, poslušate instinkt, na dobrom ste putu da uspešno dojite svoju bebu.

Strana 1 od 31