Praktični saveti za uvođenje nemlečne ishrane

Uvođenje nemlečne hrane može za roditelje biti izvor zabrinutosti i stresa. Razloga za brigu nema ako pratite potrebe deteta i obezbedite mu raznovrsne hranljive obroke. Naravno, naoružajte se strpljenjem!

Deca rastu i sazrevaju različitom brzinom. Znaci koja pokazuju da je dete spremno za uvođenje nemlečne hrane (obično su jasno ispoljeni u uzrastu od oko šest meseci): dete samostalno sedi i dobro kontroliše glavu, prinosi predmete i svoje ručice ustima da bi ih ispitalo (dobra koordinacija ruku, očiju i usta), ne izbacuje hranu jezikom iz usta nego je sposobno da je proguta, pokazuje interesovanje za hranu koju jedu ukućani.

Hrana spremljena kod kuće je najbolji izbor za vaše odojče. Idustrijske kašice u teglicama su praktične za hranjenje van kuće, ali često sadrže višak vode, skroba i šećera.

Nema jednostavnog odgovora na ovo jednostavno pitanje! Prva hrana može biti kašica od voća, povrća ili žitarica, zavisno od navika porodice i sredine. Najnovije preporuke su čak da dete koje je isključivo sisalo šest meseci prvo dobije meso ili kašicu obogaćenu gvožđem i cinkom, jer u tom uzrastu ima manjak ovih minerala.

Žitarice su obično prva hrana za odojče. One su odličan izvor gvožđa, vitamina B, i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj. Počinje se pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer su lako svarljive; nove preporuke za žitarice koje sadrže gluten (pšenica, proso, ječam, raž) je a se mogu davati od početka uvođenja nemlečne hrane, ali u prvim nedeljama u umerenim količinama.

Strana 1 od 3