Izbegavanje korišćenja flašica, cucli i varalica

U želji da umire svoju bebu majke često posežu za cuclama varalicama/lažama. Varalica može da zbuni majku u prepoznavanju ranih znakova gladi; ako gladnoj bebi damo varalicu umesto dojke, ona će sisati manje, unos mleka će biti manji, a time i napredovanje u težini. Korišćenje varalice smanjuje i vreme koje dete provodi na dojci; posledica može biti smanjena proizvodnja mleka.

Varalice mogu biti i izvor infekcije, ako se ne vodi dovoljno raćuna o njihovoj higijeni. Korišćenje varalica povezano je sa povećanim rizikom od upale uha, kao i sa češćim problemima sa zubima, verovatno zbog poremećene funkcije mišića lica.

Umesto varalica, majkama treba da ponudimo savete i pomoć kako da umire uznemirenu bebu. Svaka beba je posebna ličnost; neke su mirne i čekaju da ih mama nahrani, dok druge postaju jako uznemirene ako ne dobiju svoj obrok odmah. Majci treba pomoći da prepozna temperament svoje bebe i da nauči kako na najbolji način da zadovolji njene potrebe.

Ukoliko je novorođenčetu potrebna dohrana, ne savetuje se korišćenje flašica i cucli. Način na koji  sisa iz dojke i iz flašice se razlikuje, i to može da zbuni novorođenče u prvim danima, kada ono još uči i navikava se na dojku. Umesto iz flašice sa cuclom, dohranu treba davati iz čašice ili pomoću kašičice.