Ishrana majke tokom dojenja

Postoji veliki broj zabluda vezanih za ishranu majke koja doji, zbog kojih mnoge majke izbacuju iz svoje ishrane određene namirnice. Tako da je ishrana jednolična mesecima. Namirnice koje majke obično izbace su povrće koje može kod nekih majki izazvati nadimanje (kupus,kelj,pasulj,grašak…), zbog navoda da će beba „imati grčeve“, crveno obojeno povrće i voće kao paradajz i jagode zbog mogućih alergija. Zatim limun, pomorandže, orah, badem, lešnik i mnoge druge. Nema naučnih dokaza da bi iz ishrane majki koje doje preventivno trebalo izbaciti neke namirnice zato što bi mogle da izazovu alergiju kod bebe.

U periodu dok dojite bebu pokušajte da se što kvalitetnije hranite i unosite dovoljno tečnosti. Prednost dajte svežoj i kuvanoj hrani, izbegavajte prženje, suhomesnate i dimljene proizvode, kao i nedovoljno termički obrađeno meso.

Vaša ishrana utiče na kvalitet mleka.

Miris i ukus majčinog mleka zavisi od namirnica koje majka unosi. Bebe čije su majke jele namirnice različitih mirisa i ukusa bolje prihvataju novu hranu kod uvođenja nemlečne ishrane. Neke bebe radije sisaju ako mamino mleko ima nove i različite ukuse.

Nije potrebno da “jedete za dvoje”, ali kalorijski unos je ipak nešto veći, 2000-2500cal/dnevno.

Preporuka je da imate 5 obroka dnevno (3 glavna i 2 užine) i da jedete sve vrste namirnica:

 • mleko i mlečne proizvode (jogurt, kiselo mleko, kefir, mladi sir, mleko);
 • meso (pileće, teleće, juneće, posnije);
 • ribu – bogatu omega 3 masnim kiselinama (losos, pastrmka, skuša, tuna);
 • žitarice (posebno integralne) – pšenica, pirinač, kukuruz, ječam, proso);
 • povrće (kuvano i sveže u kombinaciji sa mesom ili žitaricama);
 • voće i voćne sokove;
 • masti i ulja (maslac, hladno ceđeno, nerafinisano maslinovo ulje, ulje semena lana, suncokretovo ulje, ulje bundeve za prelivanje salata i barenog povrća);
 • jodiranu so;
 • začine koristite umereno.

Smanjite količinu kofeina (do 2 male šoljice dnevno)! Kofein se izlučuje u mleko i veće količine mogu dovesti do razdražljivosti, plačljivosti i nesanice kod bebe.

Uzimajte dovoljno tečnosti, 2-3 litra dnevno, pre svega vodu, ali možete koristiti biljne ili voćne čajeve, ceđene voćne sokove, sokove od povrća, oligomineralne vode. Industrijski proizvedeni sokovi, gazirani napici,energetska pića imaju previše veštačkih boja, aroma, aditiva i šećera i ne preporučuju se.

Možete koristiti sve vrste namirnica. U slučaju da postoji sumnja da je neka namirnica izazvala promene u varenju kod bebe ili neke kožne promene, namirnicu isključiti iz ishrane majke na 2 nedelje. Ako se problem ponovi, tu namirnicu isključiti iz ishrane majke dok traje dojenje.

Mislite na sebe!
Zdrava majka – zdrava beba!
 • Alkohol, gazirana pića i veštačke napitke izbegavajte!
 • Lekove uzimajte samo po preporuci lekara.
 • Pušenje je apsolutno zabranjeno. Ne zaboravite da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu. Nemojte pušiti i ne dozvolite da se puši u Vašem domu. Duvanski dim je štetan i nepoželjan!

 

 

preuzeto sa www.halobeba.rs