Šta prvo ponuditi odojčetu

Nema jednostavnog odgovora na ovo jednostavno pitanje! Prva hrana može biti kašica od voća, povrća ili žitarica, zavisno od navika porodice i sredine. Najnovije preporuke su čak da dete koje je isključivo sisalo šest meseci prvo dobije meso ili kašicu obogaćenu gvožđem i cinkom, jer u tom uzrastu ima manjak ovih minerala.

Na početku uvođenja čvrste hrane nije toliko važno koliko će dete da pojede (mleko je i dalje osnovna hrana), već je ključno privikavanje deteta na nove ukuse i način hranjenja. Na početku ponudite detetu malu količinu hrane (1-2 kašičice) kako bi se naviklo na ukus, teksturu I osećaj hrane u ustima.

U uzrastu 7-8 meseci dete treba svakodnevno da dobija namirnice iz svih pet grupa (žitarice, voće, povrće meso, mleko i mlečni proizvodi).

Povrće je izvor minerala i vitamina neophodnih za rast i razvoj. Preporučuje se prvo povrće blagog ukusa, kao što su krompir i šargarepa, a potom  bundeva, grašak, tikvice, karfiol, keleraba, kelj, blitva, spanać, brokoli.  Neki stručnjaci savetuju da se povrće uvede pre voća, jer ga deca teže prihvataju zbog urođenog afiniteta za slatku hranu.

Ukoliko detetu ranije date povrće I nudite mu raznovrsno, lakše I brže će ga prihvatiti. Kada nudite novo povrće, pomešajte ga sa hranom na koju je dete već naviklo (majčino mleko ili formula, žitarice).

Deca najteže prihvataju zeleno lisnato povrće; ponudite ga prvo u kombinaciji sa povrćem na koje je dete već naviklo (krompira, šargarepa).

Voće; kašica od kuvane jabuke, breskve, kruške, banana. Bobičasto voće (jagoda, malina, kupina) kao ni citrusi (limun, pomorandža, mandarine, grejpfrut) se ne preporučuju do navršenih godinu dana, zbog visoke alergogenosti.

Sokovi nisu zamena za voće! Sveže ceđeni sok (razblažen) može se u maloj količini davati detetu nakon 6. meseca

 

preuzeto sa www.halobeba.rs