Osnovni saveti za pripremu obroka

Kuvajte svom detetu/gotove kašice koristite samo u izuzetnim situacijama (putovanje, vanredne obaveze)

  • Nemojte dodavati so i šećer u hranu za odojče; ako spremate za celu porodicu, odvojite detetovu porciju pre dosoljavanja, dodavanja začina ili zaprške
  • Vodite računa da li je hrana koju kupujete pravilno upakovana i proverite rok.
  • Birajte sveže namirnice, čuvajte ih i pripremajte tako da sačuvaju što više nutritivnih svojstava
  • Vitamini ne vole dugo čuvanje voća i povrća u frižideru, dugo kuvanje, kuvanje u velikoj količini tečnosti
  • Voće i povrće dobro operate pod mlazom vode, naročito ono koje raste nisko pri zemlji. Koru sa voća oljuštite (iako kora ima najviše vitamina, pektina i ostalih zdravih sastojaka, takođe ima i najviše pesticide I drugih hemikalija kojima se industrijski gajeno voće neizbežno tretira).
  • Ako je ikako moguće, kašica se uvek priprema od svežeg povrća. Neće biti pogrešno ako upotrebite smrznuto povrće.
  • Hranu pripremajte na čitoj radnoj površini, koristeći čist pribor. Nemojte mešati sirovu hranu, posebno meso, sa već pripremljenom ili hranom koja se neće termički obrađivati.
  • Perite ruke pre početka pripreme hrane, a pre hranjenja operate i svoje i bebine.
  • Dete treba da ima svoj poseban pribor za jelo.
  • Pripremljena hrana može se čuvati u frižideru (u zatvorenoj posudi (24 sata)
  • Sveže pripremljenu kašicu možete smrznuti u manjim posudicama, ali ne na duže od tri nedelje.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs