Nega dojki pre i nakon podoja

U toku perioda laktacije nije preporučljivo koristiti kupke i pene za telo intezivnog mirisa, naročito u predelu grudi. Beba najviše voli mamin prirodni miris, koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lakše uhvati i aktivnije sisa.

U predelu areole nalaze se sitne kvržice (Montgomerijeve žlezde) koje se uvećavaju u trudnoći, a postaju aktivne zajedno sa početkom laktacije. Njihova uloga je jedinstvena, one luče tečnost sličnu kolostrumu koja služi kao „čistač“ bradavica (ima osobinu da sprečava rast i razmnožavanje bakterija) i štiti kožu bradavica od mehaničkog oštećenja tokom postavljanja bebe na dojku.

Zato dojka a posebno bradavica ne sme da se pere pre početka podoja. Higijena dojki se održava kao i higijena celog tela, tuširanjem jednom u toku dana uz korišćenje neutralnog sapuna.

Pre samog početka podoja obavezno dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom. Zatim istisnuti nekoliko kapi mleka iz dojki i premazati bradavice i areole kako bi beba osetila miris i ukus mleka.

Ako se javi problem pre podoja, ako su dojke teške, otečene, nabrekle i pune mleka preporučuje se kombinacija toplih obloga i masaže dojki pred podoj i izmlazanje, kako bi se bebi olakšalo pripajanje na dojku. Ukoliko dojke ostanu pune i posle podoja, potrebno je izmlazati mleko iz dojke. Nakon završenog podoja istisnuti nekoliko kapi mleka i ponovo premazati bradavice i areole i osušiti ih na vazduhu.

Dojke što češće izlagati vazduhu.

preuzeto sa www.halobeba.rs