Kako pridržavati dojku tokom porođaja

Iako deluje sasvim instinktivno i prirodno, dojenje ipak treba učiti i vežbati. Svako znanje stečeno u trudnoći olakšaće vam prelazak preko različitih prepreka na vašem putu ka uspešnom dojenju. Bebe su različite, tako da period prilagođavanja počinje rođenjem. Ako imate predznanje i osluškujete vaše telo, poslušate instinkt, na dobrom ste putu da uspešno dojite svoju bebu.

U trudnoći možete da vežbate pridržavanje dojki. Pravilno držanje dojki u toku podoja može da spreči pojavu ragada i bolno dojenje.

 

Postoji nekoliko načina na koje možete pridržavati dojku
c hvat 1 u hvat 1
C-hvat – palac je s gornje strane, a ostala četiri prsta s donje strane dojke, tako da zajedno formiraju latinično slovo C. Ako je dojka velika, ili ako su bradavica i areola velike u odnosu na bebina usta, možete lagano stisnuti prste da vrh dojke postane ovalan i sasvim malo zakrenut prema gore. U-hvat – majka postavi četiri prsta (svi prsti osim palca) ispod dojke, a zatim spusti lakat tako da kažiprst i ostali prsti klize vetikalno s jedne strane dojke, a palac vertikalno s druge strane dojke…

 

Koristeći preporučene načine za pridržavanje dojke sprečiće te oštećenje bradavica, takođe beba će izvući dovoljnu količinu mleka i učenje dojenja će biti brže i lakše.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs