Podrigivanje nakon podoja: da i kako?

Podrigivanje je važan deo hranjenja bebe. Često se dešava da beba dok sisa pored mleka guta i izvesnu količinu vazduha. Zato je važno da se beba kad završi podoj na jednoj dojci podigne u uspravan položaj da podrigne, zatim se može vratiti na drugu dojku da nastavi sa sisanjem. Vazduh koji beba proguta može da stvori neprijatnost u stomaku i bude razlog pojačanog bljuckanja ili intenzivnijih grčeva

Položaji za podrigivanje bebe
  1. Podignite bebu na vaše grudi. Beba je okrenuta ka vama. Glava joj je naslonjena na vaše rame. Držite joj glavu i leđa sa rukom, drugom rukom lagano je tapkajte po leđima. Na rame stavite pamučnu pelenu kako bi zaštitili odeću od bljuckanja.
  2. Beba leži u vašem krilu, na stomaku, licem okrenuta ka podu. Držite joj bradu i vilicu sa jednom rukom, glava je malo više od drugih delova tela. Nežno je tapkajte po leđima, između dve lopatice, sa vaša tri prsta kao da svirate klavir.
  3. Beba je u uspravnom položaju leđima oslonjena na vaše grudi. Rukom pridržavajte bebin grudni koš držeći je ispod pazuha, glava treba da joj je nagnuta ka napred. Potapkajte je lagano po leđima sa drugom rukom.

Bebi će izbacivanje „balončića“ olakšati varenje, ali iako se desi da beba ne podrigne nakon 10-15 minuta u preporučenim položajima, nežno je spustite u krevetac, vazduh koji se zadržao izaći će napolje prilikom sledeće promene položaja.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs