Koliko je mleka potrebno bebi?

Razlika između novorođenih beba je vidljiva odmah nakon rođenja. Razlikuju se u fizičkim karakteristikama ali i u temperamentu, ponašanju kao i u hranjenju. Poštujemo opšte smernice, ali može doći do individualnog istupanja (neka beba će imati potrebe za većom količinom mleka, a neka za manjom).

Količina mleka koju beba posisa nije srazmerna dužini trajanja podoja. Prilikom jednog podoja beba će aktivnije sisati (jače vući) i za kraće vreme izvući dovoljnu količinu mleka. Onda će doći podoj kada je beba “umorna”, pospana pa joj treba više vremena da posisa željenu količinu mleka.
U prvim danima možete dati obe dojke za jedan podoj, da bi se lepo praznile.

Kada nadođe mleko i beba bude jače sisala dovoljno je za jedan obrok nuditi jednu dojku, a kod narednog drugu. Na ovaj način će beba posisati prednje mleko (bogatije vodom) i zadnje mleko (bogatije mastima).

Posmatrajte svoju bebu jer je svaka beba individua za sebe, ima svoj ritam!

Vodic za majke koje doje

Postupci koji mogu biti štetni za dojenje:

 • ograničavanje dužine ili definisanje tačnog vremena podoja;
 • nepravilna higijena bradavica;
 • upotreba krema za bradavice;
 • odvajanje majke i bebe bez posebnih medicinskih razloga;
 • hranjenje bebe flašicom;
 • stalna merenja bebe (pre ili posle podoja);
 • davanje mlečne formule.

Beba verovatno dobija dovoljnu količinu mleka kada:

 • sisa najmanje 8-12 puta tokom dana;
 • sisa ritmično uz kratke pauze, može se videti sisanje, čuti gutanje i disanje;
 • pokvasi pelene 6 ili više puta za 24 sata bledim, razređenim urinom;
 • ima obično 3-6 stolica za 24 sata;
 • dobija u težini, u proseku 150-240 gr nedeljno tokom prva 4 meseca;
 • izgleda zadovoljno i živahno između podoja.

Beba možda ne zadovoljava svoje potrebe za mlekom, ako:

 • spava u dugim intervalima kako bi sačuvala energiju (više od 4 sata);
 • slabije plače;
 • ima mali broj oskudnih stolica, ili ih uopšte nema;
 • prečesto sisa;
 • nervozno plače posle podoja;
 • ne dobija dovoljno u težini;
 • ima smanjenu količinu urina.

Važno je znati da se potrebna količina mleka razlikuje i u odnosu na uzrast, težinu i zdravstveno stanje bebe.

Smernice , kako pratiti potrebnu količinu mleka prema uzrastu bebe
Uzrast bebe od 0 dana do 2 nedelje

Podoj: beba sisa na zahtev (kada god hoće i koliko hoće). U toku 24 sata obično od 8 do 12 puta. Dužinu podoja određuje beba. Beba sisa ritmično uz kratke pauze. Tokom sisanja, vidi se gutanje (posmatrajte bebin vrat) i čuje disanje. Ako se uspava na dojci, treba je buditi kako bi nastavila da sisa. Kada završi podoj na jednoj dojci, uspraviti je da podrigne, pa ponuditi drugu dojku.

Pelene: Tokom druge nedelje beba upiški, od 4 do 6 i više pelena, i ima stolicu od 3 do 6 puta dnevno. Prvih nekoliko dana nakon rođenja beba će imati tamno zelenu, gotovo crnu stolicu (mekonijum se sastoji pretežno od plodove vode, sluzi i ćelija kože, nema snažan miris, ali je lepljiva i teško se pere.). Od 5-tog dana beba koja se hrani isključivo majčinim mlekom ima žućkastu stolicu. Ponekad stolica može biti i zelenkasta, a specifična je po svojoj kremastoj teksturi. Uz to, nema jak miris.

Da biste bili sigurni da beba sisa dovoljno mleka, važno je da pratite broj mokrih pelena, kao i broj i izgled stolice u pelenama.

Dobijanje na težini: u proseku 150-240 gr nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 2 do 6 nedelja

Podoj: beba sisa na zahtev (kada god hoće i koliko hoće). U toku 24 sata sisa oko 8 puta, može duže vremena bez podoja (do 3 sata), podoj kraće traje. Česti podoji će pomoći da imate više mleka.

Pelene: 5-6 mokrih pelena, 3-4 stolice dnevno. Urin treba da ima bledu boju i ne treba da ima neprijatan miris. Stolice imaju boju senfa, struktura je kremasta, a može biti i ređa (više vodena).

Dobijanje na težini: obično bebe dobiju oko 170 grama nedeljno, ali moguće je da dobiju manje ili više. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 6 nedelja do 4 meseca

Podoj: dojenje se ustalilo, beba je postala efikasnija. U toku 24 sata sisa 6-8 puta. Prekinuće dojenje na kratko nasmešiće se majci, pogledaće u osobu koja ulazi u sobu dok sisa.

Pelene: do 6-te nedelje bebina stolica je redovna jednom dnevno, potom je moguće da nema stolicu danima ili cele nedelje. To se događa zato što se majčino mleko lako vari u bebinom stomaku. Važno je da ima gasove i da nema tvrd stomak.Ovo nije razlog da dodajete čajeve, sokove, ili druge napitke. Probajte masažu bebinog stomaka, i vežbe, svaki put kada menjate pelenu.

Dobijanje na težini prosečno oko 170 grama nedeljno. Do 6-tog meseca, beba će udvostručiti telesnu težinu koju je imala na rođenju. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 4 do 9 meseca

Podoj: dojenje traje kraće (oko 5 minuta). Iako još zavisi od bebe koliko ćete dojiti, ipak to je manje nego pre. Beba se hrani i čvrstom hranom, u dojkama se stvara manje mleka, ali beba još uvek dobija hranjive materije iz majčinog mleka. Bebe postaju nemirnije, sve više su zainteresovane za okolinu, te ovo može da je ometa, tokom podoja. Može više puta prekidati podoj. Bebi rastu zubi, i to može biti jedan od razloga zašto beba odbija dojku.

Pelene: isto kao i ranije.

Dobijanje na težini: između 4-7 meseca dobija oko 120 grama nedeljno, a od 7 do 9-tog meseca oko 80 grama nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu. Bebe obično sa 6 meseci udvostruče telesnu težinu koju su imale na rođenju.

Uzrast 9 do 18 meseci

Podoj: traje nekoliko minuta. Zauzima razne položaje tokom dojenja, ponekad hvata dojku sa jednom ili obe ruke tokom podoja. Često pokušava da dohvati dojku, otkopča maminu bluzu.

Dobijanje na težini: postaje sporije tokom 9-12 meseca, oko 65 grama nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu. Bebe obično sa 12 meseci utrostruče telesnu težinu koju su imale na rođenju

 

preuzeto sa www.halobeba.rs