Poizvodi za pomoć pri dojenju

Savremeno doba nosi sa sobom prednosti koje olakšavaju dojenje današnjim mamama. Prevazilaženje poteškoća u dojenju je danas lakše zbog razvoja sredstava koje pomažu uspostavljanju i održavanju dojenja.

U periodu uspostavljanja i održavanja laktacije javljaju se različite situacije kada je potebno koristiti neke proizvode za pomoć kod dojenja.

Pumpice za izmlazanje mleka

Pumpice se koriste da bi se na brži i lakši način izvuklo mleko iz dojki. Pumpice mogu biti ručne i električne.

Ručne pumpice su najpopularnije, relativno povoljne, dostupne i lake za upotrebu. Kod nas postoje pumpice više vrsta i proizvođača. Načešće ručna pumpica u upotrebi je ručna vakum pumpica („pritisni zadrži-otpusti“).

DOJENJE I ISHRANA rucna pumpica 1Način upotrebe omogućava majkama kontrolu i ciklusa i vakuma (imitirajući obrazac sisanja deteta). Mogu se koristiti u slučaju nestanka električne energije. Nežnost u upotrebi, učinak, individualnost i jednostvnost u upotrebi razlikuju se u zavisnosti od proizvođača. Kod kupovine ručnih pumpica obratiti pažnju na širinu i dubinu levkastog nastvka (koji se pripija na bradavicu i areolu). Jer se veličina razlikuje, a ako je bradavica šira od ulaznog dela, onda će prilikom izmlazanja doći do većeg trenja i oštećenja bradavice, a ako je bradavica uža u odnosu na ulaz, vakum je teže napraviti i izmlazanje je oteženo. Konsultovati se sa prodavcem prilikom kupovine pumpice.

Kod nas se još uvek mogu naći „pumpice-trubice“ – (bicycle horn), sastoje se od plastičnog levka i gumenog dela. Vakum se stvara pritiskom na gumeni deo, jako se teško kontroliše (oštećuje bradavice). Takođe nemaju veliki prostor za skladištenje mleka, time je mleko više izloženo kontaminaciji. Iako su jako povoljne nisu idealan izbor.

Električne pumpice

Elektricna pumpica

 • male električne – cilindrične/klipne („semi automatic“/„mini electric“) primenjuju se isto tako u kućnim uslovima. Male su, lake, jednostavne za upotrebu i transport. Neke mogu raditi na struju i baterije. Pojedini modeli mogu biti bučni. Imaju elektro-motor male snage pa je ograničena dužina upotrebe zbog pregrevanja.
 • srednje električne pumpice – cilindične/klipne (dijafragmalne) imaju malo snažniji motor. Pogodne su za mame sa stabilnom laktacijom, lake su za upotrebu, prenosive, komotne – podesiva im je jačina ciklusa vakuma. „Hands free“ neki modeli. Nešto su skuplje od malih, teže su dostupne i rezervni delovi mogu biti problem.

Opšti uslovi za upotrebu pumpice

 • Pre prve upotrebe pumpicu sterilisati.
 • Pridržavati se uputstva za upotrebu pumpice.
 • Izabrati pravu veličinu nastavka.
 • Oprati ruke pre upotrebe pumpice.
 • Pre nego što počnete sa izmlazanjem pripremite dojke.
 • Prebrisati dojku mlakom vodom (bolje pripajanje).
 • Stavite tople obloge 10-15 minuta pre početka izmlazanja kako biste pospešili isticanje mleka iz grudi.
 • Zatim nežno i lagano izmasirajte dojke u smeru ka bradavici (kao da „svirate“ po dojci).
 • Potom ručno istisnite neku kap mleka pa onda upotrebite pumpicu.
 • Bradavica mora biti u sredini i slobodno se kretati u tunelu.
 • Uvek krenuti sam najmanjom jačinom.
 • Postupak ne sme da boli.
 • Posuda sa mlekom treba da je puna 3/4 najviše prilikom izmlazanja, da ne bi došlo do vraćanja mleka u pumpicu.
 • Pumpica treba da imitira prirodno bebino sisanje. Lako prijanja na sve oblike bradavica i stvara dovoljno jak, a opet nežan vakum koji će efikasno izvlačiti mleko.
 • Mleko izmlazajte direktno u sterilnu posudu za skladištenje mleka.
 • Svaku dojku izmlazajte do 20 minuta.
 • Nakom izmlazanja na dojku staviti hladan oblog.
 • Obratite pažnju na silikonski jastučić na pumpicama koji treba da bude mekan i siguran za upotrebu.
 • Pumpica treba da bude napravljena od netoksičnih materija (BPA-Free).
 • Delovi na pumpici treba da se lako mogu sklapati i rasklapati, jednostavno oprati i sterilisati.
 • Posle svake upotrebe potrebno je pumpicu dobro oprati sapunicom i vodom (posebna četka za pranje pumpice i flašica), isto tako dobro isprati i osušiti na vazduhu.
 • Delove pumpice ne treba prati u sudoperi sa drugim posuđem sa sunđerom koji koristite za pranje posuđa , prati ih u posebnoj posudi.
 • Za dodatnu zaštitu, delove možete sterilizovati i kuvanjem ili pomoću električnog sterilizatora na paru.
 • Pumpicu možete prati i u mašini za pranje sudova.
 • Tako pripremljenu pumpicu prekriti ubrusom do sledeće upotrebe.
 • Jednom u 24 časa sterilisati pumpicu, ako je beba zdrava, rođena u terminu.
DOJENJE I ISHRANA velicina bradavice  DOJENJE I ISHRANA velicina silikonske bradavice

Silikonske (veštačke) bradavice
Silikonske bradavice
Upotreba silikonskih bradavica se preporučuje ako postoje problemi s dojenjem koji uključuju: ravne ili uvučene bradavice, ragade ili ispucale bradavice, bolne bradavice i problemi hvatanja bradavice od strane deteta.

One se stavljaju preko bradavice i areole. Ukoliko se koriste ispravno i privremeno, zauzimaju važno mesto u podršci dojenju.

Mogu biti od kaučuka, gume koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod majke ili deteta i nisu preporučljive ili tanke i fleksibilne silikonske koje se preporučuju. Različite su veličine XS, S, M i L. Važno je odabrati pravu veličinu bradavice. Silikonske bradavice mogu imati konusni (leptirasti) oblik, vrlo su fleksibilne i mogu da omoguće bebi da nosićem dodirne maminu dojku, oset miris i na taj način pospeši podoj.

Opšti uslovi za upotrebu silikonskih bradavica

 • Pre prve upotrebe sterilisati silikonsku bradavicu.
 • Oprati ruke pre upotrebe silikonske bradavice.
 • Prebrisati krajeve silikonske bradavice koje ćete postaviti na areolu, mlakom vodom, kapljicom maminog mleka ili lanolinskom kremom (bolje pripajanje).
 • Ukoliko tokom hranjenja osetite bol, bradavica je nedovoljno duboko u tunelu konusnog ispupčenja ili se radi o neodgovarajućoj veličini silikonske bradavice.

 

 DOJENJE I ISHRANA Kako postaviti silikonsku bradavicu na dojku1 1  

DOJENJE I ISHRANA Kako postaviti silikonsku bradavicu na dojku2 1

Kada beba lepo sisa nekoliko minuta, pokušajte da odvojite bebu sa silikonske bradavice, skinite silikonsku bradavicu i pokušajte bebu postaviti na dojku.

Postoji mogućnost da se bradavica tokom sisanja uz korištenje silikonske bradavice dovoljno izvukla tako da beba može da sisa i bez nje.

Ulošci (tupferi za dojke) – kao zaštita od curenja mleka

Apsorbujući tupferi napravljeni su za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

Tuferi za višekratnu upotrebu se peru i mogu se sušiti u mašini. Mogu biti napravljeni od pamuka, svile, vune, bambusa i absorbuju curenje mleka.
Tupfere menjajte redovno, na 2-3 sata kako biste sprečili pojavu gljivične infekcije.

Pored tradicionalnih apsorbujućih tupfera, postoje višekratni silikonski tupferi, koji sprečavaju curenje mleka, dostupni su od 2002. godine. Naročito pomažu mamama koje imaju pojačano lučenje mleka. Zahvaljujući tome što su tanki prozirni i samolepljivi, potpuno su neprimetni ispod grudnjaka ili kupaćeg kostima. Jednostavni su za održavanje i pranje, traju najduže do 6 meseci.

Budite oprezni ako imate oštećenje na bradavicama, tada se ne preporučuje dugotrajna upotreba uložaka (jer smanjuje protok vazduha).

Termo gel ulošci

termo gel ulosci 1Termo gel jastučići se zagrevaju u toploj vodi i postavljaju na grudi kao topao oblog neposredno pre podoja (ili izmlazanja) ili se hlade u frižideru (najmanje 1-sat prema uputstvu proizvođača) i postavljaju na grudi kao hladan oblog posle podoja ili izmlazanja.

Topli oblozi dovode do širenja krvih sudova (vazodilatacije) i opuštanja mlečnih kanala čime podstiču refleks otpuštanja mleka, a hladni oblog deluje tako što dovodi do stezanja krvnih sudova (vazokonstrikcije), čime se smanjuje dotok novog mleka u grudi, umiruje bol i otok.

Da bi se izbeglo oštećenje kože na dojkama usred izlaganja toploti i hladnoći, preporučuje se korišćenje sloja tkanine između dojke i uloška.

Posude za čuvanje maminog mleka

Majčino mleko je dragocena tečnost i svaku kap je vredno sačuvati. Prilikom ručnog izmlazavanja mleka najčešće se koriste čašice namenjene za čuvanje mleka. Praktično je ako imaju nastavak sa kojim mogu direktno da se povežu na pumpicu. Moraju imati originalan poklopac. Plastika od koje se prave bi trebala da ima oznaku “BPA free”, da su lake za sterilizaciju i da mogu da izdrže visoke temperature.

Takođe, na tržištu postoje kesice za zamrzavanje majčinog mleka. Specijalno su dizajnirene za lako odlaganje i bezbedno skladištenje mleka. U zavisnosti od proizvođača najčešće su sterilne i mogu se odmah upotrebljavati. Razlikuju se u dizajnu, veličini, materijalu i određenim karakteristikama. Načešće su od poliamida, sa dvostrukim stranicama, da bi se sprečilo curenje mleka. Imaju zip zatvarač i poneke imaju indikator toplote.

Sistem za hranjenje beba (supplemental nursing system)
DOJENJE I ISHRANA sistem sa hranjenje beba 1

Sistem za hranjenje beba se sastoji od plastičnog rezervora za mleko i tanke sonde (različite dužine i prečnika), čiji je jedan kraj pričvršćen za rezervoar a drugi se postavlja na dojku (ili prst). Veoma je značajan jer omogućava ishranu deteta kada dojenje nije uspešno. Najčešće se koristi kod nedovoljnog stvaranja mleka, neefikasnog dojenja, prevremeno rođene dece, beba sa neurološkim poteškoćama, relaktacije, kod hranjenja na prst.

Prednost sistem za hranjenje beba je što se izbegava upotreba flašice i cucle, lako se organizuje dojenje, može se davati majčino ili drugo mleko po potrebi.

Da bi hranjenje na ovaj način bilo uspešno neophodno je naučiti ovu tehniku. Sistem za hranjenje beba nije svuda dostupan, relativno je skup i zahteva dosta vremena za čišćenje.

Upotreba

 • Sondu nežno zalepiti flasterom na dojku, tako da ne prelazi vrh bradavice.
 • Najbolje je pozicionirati je sa strane ili na donju površinu bradavice.
 • Beba obuhvata bradavicu, areolu i sondu.
 • Odrediti širinu sonde, jer od toga zavisi brzina protoka mleka, prema potrebama deteta.
 • U rezervor sipati mleko (voditi računa o temperaturi i higijeni prilikom stavljanja mleka).
 • Prilikom prve upotrebe bilo bi dobro da imate pomoć (partner, medicinska sestra…).
 • Neće uvek biti jednostavno, zato budite strpljivi, uporni, nežni i verujte u sebe i vašu bebu.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs