Kako postupiti ako beba spava na dojci

Bebe koje spavaju na dojci, sisaju kratko i brzo se umore posle par minuta, ispuste dojku i ne žele da nastave podoj, trebate lagano razbuditi i pokušati da produžite dužinu trajanja podoja.

Bebe koje spavaju na dojci su obično bebe rođene sa malom telesnom težinom, prevremeno rođene, bolesne ili bebe koje su previše mirnog temperamenta, takozvane „nezahtevne“ bebe ili „lenje“ bebe. Pospanost beba je moguća i kada je previše toplo u sobi.

Ove bebe treba razbuditi tako što im blago masirate resicu uha, dlan, leđa ili tabane. Na nežne dodire beba ne treba da se u potpunosti probudi, da otvori oči, već samo da je podstaknete da nastavi da sisa.

Takve bebe obično prave i velike razmake između podoja i ne bude se same da sisaju ni nakon 3-4 sata, tako da se ukupan broj podoja u toku dana previše smanji.

Pospane bebe obično budimo samo u prvim danima retko kada nedeljama (do prve kontrole), a nakon toga ne, ako je beba normalno napredovala u telesnoj težini, ako se uspostavio ritam hranjenja, beba se sama budi, dovoljno je ojačala, tokom podoja aktivno sisa i laktacija je uspostavljena.

Broj podoja u prvih mesec dana se kreće od 8–12 puta u 24 časa.

Koliko će vremena trebati bebi da posisa svoj obrok zavisi od krepkosti bebe, njenog temperamenta i da li je ovladala tehnikom podoja.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs