Kada odojče treba da dobije nemlečnu ishranu

Odojče koje je na prirodnoj ishrani  trebalo bi da počne da uzima nemlečnu hranu u uzrastu od oko 6 meseci (preporuke SZO). Neke zemlje prepručuju da 5. mesecu počne da “proba” drugu hranu (davati samo po 1-2 kašičice nove namirnice pre podoja u prepodnevnim satima). Tek sa navršenih 6 meseci dete dobija ovu hranu svakodnevno kroz dva nemlečna obroka i jednu mlečnu kašicu.

Odojče koje je na ishrani adaptiranom formulom ili na dohrani (majčino mleko + adaptirana formula) nemlečnu hranu treba da dobije od 5.meseca života (ne pre 17. i ne posle 24.nedelje).

VAŽNO: Isključivo dojenje do navršenog 6.meseca je najbolji način ishrane dece, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Uvođenje nemlečne hrane pre 17.nedelje povećava rizik od gojaznosti, kao i od alergija.

Pri uvođenju novih namirnica u ishranu odojčeta treba da se pridržavate sledećih principa:
  • Uvek uvodite samo po jednu novu namirnicu, tako što ćete je dati odojčetu u prepodnevnim časovima, jer ćete u to doba dana najpre primetiti pojavu eventualne alergije i omogućiti pravovremenu primenu adekvatne terapije ukoliko se ukaže potreba. Namirnice koje ste ranije uveli možete da kombinujete sa tom jednom novom. Ako istovremeno uvodite više nemlečnih namirnica, za slučaj da dođe do pojave alergijske reakcije,ne može se zaključiti koja je “krivac” za alergiju, pa bi detetu nepotrebno uskratili neku od namirnica važnih za rast I razvoj tokom narednih 6-12 meseci.
  • Novu hranu najpre dajte u obliku koji ima ređu konzistenciju, pa tek nakon toga pređite na njen „gušći“ oblik, kako bi se dete lakše naviklo na nju.
  • Namirnice se u početku daju odvojeno, da se dete navikne na nove ukuse.
  • Redosled uvođenja namirnica nije bitan. Nevažno je da li ćete prvo početi sa voćem, povrćem ili žitaricama.Bitno je da što veći broj njih uvedete u ishranu do 8. meseca, jer se pokazalo da kasnije uvođenje nekih namirnica poveća rizik od pojave alergije na njih.

 

preuzeto sa www.halobeba.rs