Meso, ribe i jaja

Meso se u ishranu odojčeta uvodi krajem šestog meseca. Meso je važan izvor protein, a pre svega gvožđa, cinka i vitamina B grupe. Dete 90% potreba za gvožđem mora da zadovolji nemlečnom hranom, a gvožđe iz životinjskih namirnica se mnogo bolje iskorišćava. Ćureće i jagnjeće meso su najbolji za početak, zbog najmanjeg rizika od alergijskih reakcija. Zatim se uvodi pileće i juneće, a svinjsko meso se ne preporučuje u prvoj godini. Supa u kojoj se meso kuvalo poslužiće da se obrok razredi do željene gustine, ali sama supa ne može da zameni meso.

Zbog lakšeg gutanja meso se u početku daje sa povrćem, prvo pasirano, zatim gnječeno pa seckano.

Žumance se uvodi posle mesa, nakon 6.meseca, postepeno kao i svaka nova namirnica. Preporučuje se tvrdo kuvano, kombinovano sa povrćem ili žitaricama, 2-3 puta nedeljno. Belance se ne daje u prvoj godini života zbog rizika od alergije.

Riba spade u alergogene namirnice, ali se odlaganje uvođenja nije pokazala kao uspešna strategija u sprečavanju alergija. Riba je izvor protein, a posebno omega-tri nezasićenih masnih kiselina I treba nastojati da je dete dobija bar 1-2 puta nedeljno (ovo je prilika I da cela porodica preispita i unapredi svoje navike u ishrani). Počinje se sa belom ribom (oslić, pastrmka), a kasnije se uvode I druge vrste (skuša, losos, brancin).

 

preuzeto sa www.halobeba.rs