Rani znaci gladi i kako ih prepoznati

Bebu treba staviti na grudi i ponuditi joj da sisa kada se pojave rani znaci gladi!

Prepoznavanjem ranih znakova gladi smanjujete pojavu stresa izazvanu bebinim plakanjem. Plač je poslednji signal da je beba gladna, a nekada je vreme između prvog i poslednjeg znaka jako kratko. Iz tog razloga je značajno prepoznavanje ranih znakova gladi.

Rani znaci gladi kod zdravog donešenog deteta su nemir, okretanje glavice (kao da nešto traži), sisanje ručice, ćebenceta ili drugog predmeta koji joj dodiruje usta, migoljenje, pokretanje tela, ispuštanje zvukova (coktanje, mljackanje…)

DOJENJE I ISHRANA rani znaci gladi i kako ih prepoznati

Naučite da prepoznate rane znake gladi vaše bebe i da na njih odgovorite. Najbolje je da beba bude u vašoj blizini da biste mogli pravovremeno da reagujete.

Ako roditelji ne reaguju na ove signale, dete će početi da plače jer ono glad oseća kao neprijatnost. Glasno plače, telo izvija, beba je napeta. Pokušaj da se nahrani beba koja neutešno plače naporan je i za majku i za bebu. Ako se beba jako rasplače postaće i nervozna, nagutaće se previše vazduha pri podoju, brzo će se umoriti – pa podoj neće biti efikasan.

Naučite da prepoznate i kada je beba sita: telo se opušta, ručice padaju sa strane, sisa sporije, sa pauzama.

Beba sisa po potrebi „na zahtev“!

To je dvosmerni odnos koji znači da roditelji razumeju signale i znake koje beba šalje i da na njih reaguju na pravi način. Tako se gradi odnos poverenja koji podržava sveukupni razvoj vašeg deteta.

 

 

preuzeto sa www.halobeba.rs