Žitarice su obično prva hrana za odojče. One su odličan izvor gvožđa, vitamina B, i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj. Počinje se pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer su lako svarljive; nove preporuke za žitarice koje sadrže gluten (pšenica, proso, ječam, raž) je a se mogu davati od početka uvođenja nemlečne hrane, ali u prvim nedeljama u umerenim količinama.

Meso se u ishranu odojčeta uvodi krajem šestog meseca. Meso je važan izvor protein, a pre svega gvožđa, cinka i vitamina B grupe. Dete 90% potreba za gvožđem mora da zadovolji nemlečnom hranom, a gvožđe iz životinjskih namirnica se mnogo bolje iskorišćava. Ćureće i jagnjeće meso su najbolji za početak, zbog najmanjeg rizika od alergijskih reakcija. Zatim se uvodi pileće i juneće, a svinjsko meso se ne preporučuje u prvoj godini. Supa u kojoj se meso kuvalo poslužiće da se obrok razredi do željene gustine, ali sama supa ne može da zameni meso.

Odojče ima velike energetske i nutritivne potrebe, a mali kapacitet želuca. Zato mu je poptrebno češće hranjenje (na 2-3 sata).

Odojče najčešće pokazuje želju da jede samo i od početka treba podsticati osamosaljivanje. Već od 7-8.meseca dajte detetu da tokom obroka samo uzima komadiće zrelog voća, kolutiće banane, kuvane jabuke ili barenog povrća (šargarepa, brokoli bundeva, karfiol).

Odojčetu je potreban i unos kvalitetnih masnoća. To su pre svega biljna ulja (kukuruzno, maslinovo, sojino ili ulje od repice). Ulje se obično dodaje u kašice od povrća, kašice od povrća i žitarica i mesne kašice i to na kraju pripreme da se sačuvaju visokokvalitetne masne kiseline. Na količinu obroka 150–200 g doda se jedna kašičica ulja (8–10 g).

Strana 14 od 32